Winkelmandje

Blog

Transhumance naar Mont Lozère

Transhumance naar Mont Lozère

Het is altijd bijzonder om de boeren en de producenten te bezoeken, maar dit jaar werden mijn vader en ik uitgenodigd om als eregasten les agneaux de Lozère te helpen drijven in het kader van la transhumance. De schapen worden dan voor het zomerseizoen naar de bergen geleid, waar ze vrij kunnen rondlopen in de open natuur op Mont Lozère …
 
Een hele zomer lang leven de dieren in het natuurpark Les Cévennes, omdat het daar heel wat frisser is. De plaatselijke fauna en flora is er bovendien heel anders dan in het dal. De schapen kunnen diverse planten en kruiden eten, wat resulteert in prachtige kazen en lekker vlees van gelukkige dieren.
Hoewel ik dat allemaal al wist, was het ook voor mij de eerste keer dat ik deze tocht kon meemaken. 's Morgens om 5 uur werd het startschot gegeven en vertrok ik samen met de mensen van het dorp, om de schapen van twee boeren naar de bergen te drijven. Een hele gemeenschap leeft voor deze 2700 schapen en onderneemt samen met hen een trektocht van 20 kilometer naar de bergen, een traditie die bijna aanvoelt als een bedevaart. In ieder dorpje ontmoetten we vriendelijke mensen met eten en drank voor onderweg. Maar hoe langer de tocht duurde, hoe stiller ook de drijvers en de schapen werden … 


Plots begon het me te dagen en werd ik emotioneel – ik kreeg zelfs kippenvel in de blakende zon. We leven in een wereld waarin alles snel-snel moet gebeuren en de dieren meestal zo vlug mogelijk moeten opbrengen. Hier zag ik boeren die met hart en ziel worden gesteund door een hele gemeenschap. En ik? Ik mocht deel uitmaken van deze traditie en werd zelfs op handen gedragen. Omdat ik als beenhouwer uit België hun lamsvlees verkoop met hart en ziel. Ik ben hun broodwinning, waardoor zij zo goed voor hun schapen kunnen zorgen. Maar ook het omgekeerde is waar: zij zorgen ervoor dat ik in mijn winkel trots vlees kan verkopen waar ik helemaal achter sta.
Het maakt mij wederom nederig te weten dat ik slechts een kleine schakel ben in een keten waarin iedereen elkaar nodig heeft. 
 
Ambacht, terroir en passie … Daar draait het om!
Hendrik, de kersverse herder :-)